THE GOLDEN EARRING

THE GOLDEN EARRING

THE GOLDEN EARRING

Met plezier op het podium, nog altijd, iedere avond!

The Golden Earring heeft een unieke plaats in de Nederlands popmuziek. De band scoort met ‘Radar Love’ en ‘Twilight zone’ twee wereldhits. Zij toerden in de jaren zestig, zeventig en tachtig door de Verenigde staten en blijven ook in de decennia die volgen nieuw werk uitbrengen. De klassieke bezetting van de band die is ontstaan in 1970 is nog altijd ongewijzigd. Zij treden iedere maand op in vrijwel altijd uitverkochte zalen, feesttenten en theaters, met elektrische en akoestische shows. Geen enkel andere Nederlandse band die ook maar in de buurt van deze statistieken komt! En op vrijdag 7 april komen ze naar Alphen en zetten ze de feesttent op het plein op z’n kop. Dit mag je niet missen!

Ook na 50 jaar nog altijd een Nederlandse topformatie!
De eerste Amerikaanse tournees hebben zowel muzikaal, visueel en technisch voor een onbetaalbare schat aan nieuwe ideeën gezorgd. De jaren zeventig gaan voor de Golden Earring dan ook voorspoedig van start. De tijdloze rocksong ‘Back Home’ levert de band een nieuwe single hit op. De band treedt ondertussen veel op, in mei 1970 onder anderen voor het eerst op het Pinkpop festival, dan nog in Geleen.

Golden Earring ambieert in 1973 om een album te maken van internationale allure is. De missie slaagt glansrijk. ‘Candy’s Going Bad’, ‘Radar Love’, ‘Just Like Vince Taylor’ en ‘The Vanilla Queen’ behoren tot het beste dat de band tot dan toe geschreven heeft. De singles ‘Moontan’ en ‘Radar Love’ zijn een doorslaand succes. Eerst in Nederland, dan in de rest van Europa en uiteindelijk ook in Amerika. Zowel de single als het album vormen een onbetwiste mijlpaal in de Nederlandse popgeschiedenis.

In de jaren 80 schiet de single ‘Twilight Zone’ in diverse landen hoog de hitlijsten in. Dit geldt ook voor de single ‘When The Lady Smiles’. In de zomer van 1986 speelt de band op het strand van Scheveningen, voor 185.000 fans. In de jaren 90, wordt het eerste album ‘Bloody Buccaneers’, onthaald als een vertrouwd klinkende plaat, van een nog altijd bevlogen klinkende band. Met het einde van dat decennium in zicht verschijnt er ook weer een nieuw album van de Golden Earring zelf: het even ambitieuze als veelzijdige ‘Paradise In Destress’. Het tijdperk wordt afgesloten met enkele grootschalige optredens. De band schittert in 2005 weer op Pinkpop, ditmaal in Landgraaf. Datzelfde jaar speelt de Golden Earring een thuiswedstrijd op het Malieveld in Den Haag. Hoe populair de band nog altijd is, blijkt ook uit de optredens in prestigieuze zalen als de Heineken Music Hall en het Sportpaleis Ahoy. Incidentele shows in Zwitserland, Duitsland en Engeland laten zien dat ook elders de band verre van vergeten is.

In het voorjaar van 2012 komt de band met een gloednieuw album. De band is terug, zonder ooit echt weggeweest te zijn. Nieuwe songs als ‘Identical’ en ‘Still Got the Keys to My First Cadillac’ nestelen zich al snel in de setlist van de band.

Nostalgie wordt zo opnieuw op veilige afstand gehouden. De vitale shows, waar verschillende generaties Earring-fans samenkomen, bewijzen bovendien dat ruim vijftig jaar na het prille begin Golden Earring nog altijd een Nederlandse topformatie is. Golden Earring is vooral een band die met zichtbaar plezier op het podium staat. Nog altijd. Elke avond weer. En het kwartet lijkt niet van plan daar binnenkort afscheid van te nemen.